myHZIV zal door onderhoud niet beschikbaar zijn op 10 juni 2023 tussen 8u en 16u!

Hoorapparaten

Als uw gehoor afneemt, leeft u als het ware plots in afzondering.  Gelukkig bestaan er hoorapparaten die uw gehoor versterken waardoor u de buitenwereld opnieuw volop kunt waarnemen.

Hoorapparaten

Door de meest innovatieve technologieën toe te passen werken hoorapparaten (ook gehoorprothesen genoemd) steeds beter. Ze worden ook voortdurend kleiner en dus ook discreter en comfortabeler. En dat mag ook wel, want u zal het vaak dragen.

Tegemoetkoming van de HZIV

De HZIV voorziet een tegemoetkoming in de kosten van een hoorapparaat onder de volgende voorwaarden:

  • Het apparaat werd voorgeschreven door een geneesheer-specialist;
  • Tests tonen een verlies van minstens 40dB aan.

Met uw voorschrift gaat u naar een erkend centrum voor hoorapparaten.

Dit centrum zal een aanvraagdossier opstellen voor de adviserend geneesheer van de HZIV met vermelding van het gekozen hoorapparaat.

De adviserend geneesheer zal onderzoeken of alle voorwaarden vervuld zijn en of het hoorapparaat op de lijst met de vergoedbare toestellen voorkomt. Als alles in orde is, deelt hij u zijn akkoord mee.
Om van de tegemoetkoming te genieten, hoeft u daarna enkel nog uw voorschrift en het attest van aflevering aan uw HZIV-kantoor te bezorgen.

Opgelet

Het gaat om een forfaitaire tegemoetkoming: het remgeld (het deel dat u zelf betaalt) hangt af van het type hoorapparaat dat voorgeschreven werd. Afhankelijk van het gekozen toestel betaalt u dus meer of minder.

Soms worden hoge supplementen aangerekend. Aangezien deze supplementen niet terugbetaald worden door de HZIV, raden wij u aan om vooraf de verkoper te raadplegen om de prijs van het toestel te kennen.

U kunt om de vijf jaar een nieuwe tegemoetkoming aanvragen.

SeniorenZiekte