Recycleer uw mondmasker!

Een mondmasker dragen is voortaan aangeraden of zelfs verplicht voor bepaalde verplaatsingen en in een aantal openbare ruimtes. Het beschermt anderen en herinnert eraan dat het virus nog steeds aanwezig is.

De keerzijde van de medaille, is dat we helaas vaststellen dat de gebruikte mondmaskers op straat belanden, in onze parken en in de natuur,...

De wegwerpmaskers, die wij in de winkels vinden, zijn bedoeld voor eenmalig gebruik en moeten van zodra ze vochtig worden, vervangen worden (en dit ten minste om de 4 uur). Op uw masker of op de verpakking moet informatie over de levensduur van uw maskers staan. Wij raden u aan deze aanbevelingen op te volgen voor een optimale bescherming.

Wist u dat een masker 400 jaar nodig heeft om te vergaan? Voor de natuur kan Covid-19 bijgevolg een milieuramp betekenen. Werp uw mondmasker daarom niet zomaar weg, maar volg onze raad.

Waar naartoe met uw mondmasker?

Uw gebruikt mondmasker hoort bij het huishoudelijk afval. 

Wikkel het bij voorkeur in een plastiek zak of krantenpapier om besmetting van de mensen van de ophaaldienst te voorkomen.

Alternatieven voor wegwerpmaskers?

Er bestaan ook stoffen, herbruikbare, maskers. Deze moeten in het algemeen gewassen worden bij 60° en met stoom gestreken aan 120°. 

U kunt ze aankopen of ze zelf naaien.  Het voordeel: u kunt ze meermaals wassen en dus veel langer gebruiken.

Wij raden u ook hier aan de richtlijnen van de fabrikant op te volgen.  Ook een stoffen mondmasker heeft namelijk een beperkte levensduur; door talrijke wasbeurten kan het namelijk beschadigd worden. 

Wat met wegwerphandschoenen?

Plastiek handschoenen zijn een bijkomende vervuiling. U kunt het gebruik ervan vermijden door regelmatig uw handen te wassen.

De verdeling van de maskers

Over heel België worden maskers uitgedeeld. Uw gemeente, naaisters, vrijwilligers,... Ze hebben zich allen ingezet om deze beschermingsmiddelen te bezorgen aan de burgers.

Zorg ervoor dat hun inspanningen niet veranderen in een ecologische ramp. Bescherm de natuur, dit zal zeker ook uw gezondheid ten goede komen.

Bijkomende informatie over het dragen van een masker, het gebruik en het maken van stoffen maskers vindt u op www.info-coronavirus.be.

Ziekte