Tandzorg

Gezonde tanden zijn belangrijk!

Mooie tanden geven u een mooie glimlach. Maar gezonde tanden zijn ook belangrijk voor uw gezondheid in het algemeen. 

Om uw tanden te beschermen kunt u enkele goede gewoontes aanleren (en liefst zo vroeg mogelijk). Regelmatig uw tandarts bezoeken is één van deze goede gewoontes...

De HZIV stelt een reeks terugbetalingen voor tandheelkundige verzorging voor. Sommigen daarvan zijn bestemd voor jongeren, anderen gelden ook voor volwassenen.

Enkele tips

Uw tanden gezond houden begint natuurlijk bij de keuze van uw voeding. Sommige voeding, zoals snacks en gesuikerde dranken (snoepjes, frisdrank...) wordt beter vermeden (of beperkt). Ze veroorzaken zuuraanvallen, die de tanden beschadigen en de kans op cariës verhogen.

Verder is er ook voeding die de gezondheid bevordert. Vergeet geen fruit en verse groenten te eten om uw tandvlees en uw tanden sterker te maken.

Of het nu voor de gezondheid van uw tanden is, of voor de uw gezondheid in het algemeen, let erop altijd gevarieerd te eten.

Tabak is in elke vorm schadelijk voor de tanden. Behalve de vergeling van de tanden en het veroorzaken van kanker, veroorzaakt tabak na een tijdje ziekten aan het tandvlees en zelfs mogelijk het verlies van tanden.

Een regelmatig onderhoud

Uw definitieve tanden groeien niet meer terug als ze verliest. Daarom is het belangrijk ze goed te verzorgen zodat u ze lang kan behouden. 

2 goede tips om dit te doen:

  • Poets uw tanden minstens 2 keer per dag. Gebruik een tandenborstel met haren die niet te hard zijn, maar ook niet te zacht. Poets gedurende minstens 3 minuten, en vergeet geen enkele kant en geen enkele tand.(opgelet voor de achterste tanden)
  • Laat uw tanden minstens één keer per jaar door uw tandarts nakijken. Hij zal de toestand van uw tanden nakijken en kleine reparaties uitvoeren indien nodig (tandsteen verwijderen, gaatjes opvullen,...) Wacht niet altijd tot u tandpijn heeft om  naar de tandarts te gaan...

Verwijderen van tandsteen

Op het einde van elke maaltijd vormt zich op het tandoppervlak een laagje van voedselresten en speeksel. Dit is tandplak. Wanneer die hard wordt, verandert de tandplak in tandsteen, een soort harde, geelachtige laag die langzaam de tanden bedekt. Uw tanden zijn mooier zonder,  en het verzwakt bovendien het tandvlees  en geeft aanleiding tot tandverlies.

De vorming van tandsteen kan worden tegengegaan door correct de tanden te poetsen (ideaal is om dit na iedere maaltijd te doen, maar 2 keer per dag is al een goed begin).

Als er zich eenmaal tandsteen heeft gevormd, kan die enkel door uw tandarts worden verwijderd. Je moet hem om een tandsteenverwijdering vragen. Dit is een kleine, pijnloze ingreep die slechts enkele minuten duurt.

De HZIV betaalt 1 tandsteenverwijdering per jaar terug

Het volstaat om tijdens het vorige kalenderjaar van een terugbetaling voor tandheelkundige verzorging te hebben genoten, ongeacht of het nu ging om een consultatie, een preventief mondonderzoek of een conserverende verzorging. Als u vorig jaar uw tandarts niet heeft bezocht, wordt maar de helft van de voorziene tussenkomst terugbetaald.

Terugbetaling van een tandartsbezoek 

  • Raadplegingen: jaarlijks mondonderzoek, klassiek bezoek
  • Preventieve behandelingen: verwijderen van tandsteen
  • Pulpectomie: zenuwbehandeling van een tand
  • Tandvulling: behandeling van cariës

Consultaties en deze behandelingen worden door de HZIV terugbetaald. De officiële tarieven zijn beschikbaar in uw HZIV-kantoor of op onze website www.hziv.be (rubriek tarieven).

Als u ten minste één keer per jaar een tandarts raadpleegt, worden uw tandzorgen beter vergoed (tandzorgtraject)!

Voor jongeren onder de 18 jaar, kunnen deze bovenstaande zorgen zelfs volledig gratis zijn.  Als uw tandarts niet de officiële tarieven gebruikt moet u, in  het derdebetalersysteem, enkel de toeslag betalen die uw tandarts bovenop de officiële tarieven aanrekent.

Omdat gezonde tanden uw leven lang meegaan, is conserverende tandverzorging gratis voor jongeren onder de 18 jaar!

Orthodontische behandelingen voor jongeren

Bij kinderen onder de 9 jaar komt de HZIV tegemoet in de kosten voor een vroege behandeling van korte duur (om een volledige orthodontische behandeling in de toekomst te vermijden). De HZIV verleent in dat geval 2 forfaitaire tussenkomsten (1 in het begin en de andere op het einde van de behandeling). 

Jongeren onder de 22 jaar hebben recht op een tussenkomst bij een volledige ortodontische behandeling (36 maandelijkse forfaits, eventueel 2 bijkomende voor beugels).

Om van deze tussenkomst te kunnen genieten, moet uw orthodontist de behandeling beginnen vóór de 15e verjaardag van het kind. In sommige gevallen kan hij de behandeling in de toekomst beginnen als conserverende behandeling.

Deze aanvraag wordt door uw orthodontist gedaan na een eerste bezoek. De behandeling moet beëindigd worden vóór het kind 22 jaar is.

Een orthodontische behandeling kan duur zijn. Vraag aan uw orthodontist een schatting van de totale behandelingskosten, inclusief de bouw van het apparaat.

Preventie